Brooklyn Public Library
and the
Cultural Services of
the French Embassy
co-present

SATURDAY, FEBRUARY 1 – SUNDAY, FEBRUARY 2, 2020
7pm – 7am
Central Library
10 Grand Army Plaza
Brooklyn, NY

Saturday, February 1

7:00PM

Mawtini – Motherland
Hratch Arbach
Plaza | 7:00PM to 7:00AM | 12 Hours
ETHEL Performance
ETHEL
Grand Lobby | 7:00PM to 7:30PM | 30 minutes
Out 1: Noli Me Tangere
Jacques Rivette
Balcony Conference Room | 7:00PM to 7:00AM | 12 Hours
Saturday, February 1

7:25PM

Welcome from the Lenape Center
Hadrien Coumans
Grand Lobby | 7:25PM to 7:30PM | 5 minutes
Saturday, February 1

7:30PM

Keynote: Good Economics for Hard Times
Esther Duflo
Grand Lobby | 7:30PM to 8:00PM | 30 minutes
VR: The Dreams of Henri Rousseau
Nicolas Autheman
Trustees Room | 7:30PM to 7:00AM | 11 hours 30 min
VR: Gloomy Eyes
Trustees Room | 7:30PM to 7:00AM | 11 hours 30 min
Saturday, February 1

8:00PM

Teenage Activism is Defining a Socio-Political Education
Rosa Lander, Olivia Wohlgemuth
Info Commons Lab | 8:00PM to 8:45PM | 30 minutes
Ethics & Climate Change
Paul Miller (DJ Spooky), Andrew Revkin, Olga Shalashova
Dweck Auditorium | 8:00PM to 8:50PM | 1 hour
We Must Adapt
Barbara Stiegler
Languages & Literature Division | 8:00PM to 8:30PM | 30 minutes
Dogs
Mark Alizart
Society, Sciences & Technology Division | 8:00PM to 8:30PM | 30 minutes
Disposable Life
Axelle Karera
History, Biography, Religion Division | 8:00PM to 8:30PM | 30 minutes
DJ Set: Zenon Marko
Grand Lobby | 8:00PM to 7:00AM | 11 hours
Is French-Style Fraternity Fundamental? Immigrant Rescue Stories Show It Matters
Susan Herman
Art & Music | 8:00PM to 8:30PM | 30 minutes
Saturday, February 1

8:30PM

Open Ocean
Mary Mattingly
Society, Sciences & Technology Division | 8:30PM to 9:00PM | 30 minutes
Hands in the Pockets: Juggling Performance
Jérôme Thomas
Grand Lobby | 8:30PM to 9:00PM | 30 minutes
Dilemma Series by Jamieson Webster: Pessimism
Cristina Cammarano
The news is a relentless parade of bad behavior, and I find it really depressing. Is human nature awful? And if it is, would I be better off pretending it isn’t? Would that make me a Polly-Anna? Or do I need a large dose of pessimism to know what is truly good in the world? 
Info Commons Room 4 | 8:30PM to 9:00PM | 30 minutes
The Social Logics at Work in Police Use of DNA Database
Joëlle Vailly
History, Biography, Religion Division | 8:30PM to 9:00PM | 30 minutes
When the US Stole Native Land Not with Guns, But Pen & Paper
Rebecca Nagle
Languages & Literature Division | 8:30PM to 9:00PM | 30 minutes
The Alps Are the New Mediterranean. Migrants on the French Italian Border
Anne-Claire Defossez
Art & Music | 8:30PM to 9:00PM | 30 minutes
Saturday, February 1

9:00PM

Music & AI: A Shared Experience?
ETHEL, Jonathan Maskit, Molly McBride, Barbara Fultner
Dweck Auditorium | 9:00PM to 9:50PM | 1 hour
We Must Adapt
Barbara Stiegler
Society, Sciences & Technology Division | 9:00PM to 9:30PM | 30 minutes
Dilemma Series by Jamieson Webster: Drugs
Geoff Holtzman
Geoff Holtzman is a philosopher and psychologist whose philosophical research focuses on neuroethics, a subject he most recently taught as a faculty member at Franklin & Marshall College. Geoff currently works at a non-profit, where he develops tools to measure curiosity, empathy, open-mindedness, and other concepts associated with multiple perspective-taking on college campuses.
Info Commons Room 3 | 9:00PM to 9:30PM | 30 minutes
Carving your Own Bones: Art as Self-Making
Mariana Ortega
History, Biography, Religion Division | 9:00PM to 9:30PM | 30 minutes
One Life
Catherine Malabou
Languages & Literature Division | 9:00PM to 9:30PM | 30 minutes
La Belle Vie: A Holistic Approach to the Philosophical Art of Living Well
Kathryn Sophia Belle
Art & Music | 9:00PM to 9:30PM | 30 minutes
Saturday, February 1

9:30PM

Mattering Matters
Rebecca Goldstein
Society, Sciences & Technology Division | 9:30PM to 10:00PM | 30 minutes
Dilemma Series by Jamieson Webster
Damion Scott
A friend tells me that as a black woman she preferred to date white men. Their racism against black women is a given, whereas the racism of black men against black women (which she says is ubiquitous) is too disappointing and upsetting to deal with. She wants to go with what was more easily expected, visible, and try to work with it there. Is this solution ingenious, cynical, or part of her own internalized racism? Should I encourage her to be more open, to live without these expectations, or is she simply being realistic?
Info Commons Room 4 | 9:30PM to 10:00PM | 30 minutes
The Climate Coup
Mark Alizart
Art & Music | 9:30PM to 10:00PM | 30 minutes
Philosophical Publics: Ruling Ourselves, Thinking Together
Astra Taylor
Languages & Literature Division | 9:30PM to 10:00PM | 30 minutes
Is Male Domination "Natural"?
Raphaël Liogier
History, Biography, Religion Division | 9:30PM to 10:00PM | 30 minutes
Saturday, February 1

10:00PM

ACLU Podcast: "At Liberty" Live Taping with Rebecca Nagle
Rebecca Nagle, Emerson Sykes
Dweck Auditorium | 10:00PM to 10:50PM | 1 hour
Is Immortality Choiceworthy?
Katja Vogt
Society, Sciences & Technology Division | 10:00PM to 10:30PM | 30 minutes
Life on the Edge: Guns, Terror, & the Culture of Constant Vigilance
Suzanne Schneider
History, Biography, Religion Division | 10:00PM to 10:30PM | 30 minutes
Everything is Alive: Weird Metaphysics in Early Modern Thought
Christia Mercer
Art & Music | 10:00PM to 10:30PM | 30 minutes
To Live Otherwise
Didier Fassin
Languages & Literature Division | 10:00PM to 10:30PM | 30 minutes
Saturday, February 1

10:30PM

Intersectional Approaches to Descartes & Schopenhauer: Mind, Body; Life & Death
Naomi Zack
Society, Sciences & Technology Division | 10:30PM to 11:00PM | 30 minutes
Hands in the Pockets: Juggling Performance
Jérôme Thomas
Grand Lobby | 10:30PM to 11:00PM | 30 minutes
Is Male Domination "Natural"?
Raphaël Liogier
Art & Music | 10:30PM to 11:00PM | 30 minutes
Dilemma Series by Jamieson Webster: Dating Apps
Lauren Lyons
Another patient tells me, “I’ve been on dating apps for a while, but they’ve started to feel completely inauthentic. The meetings feel so perfunctory and utilitarian – the opposite of romantic. But, why is meeting someone at a bar, or at a friend’s party, more authentic than meeting someone through an app? The whole thing feels debased, but is that right?”
Info Commons Room 4 | 10:30PM to 11:00PM | 30 minutes
What is Life? A Historical Inquiry from Aristotle to DNA
Marion Thomas
History, Biography, Religion Division | 10:30PM to 11:00PM | 30 minutes
Theory of Betrayal
Maryam Monalisa Gharavi
Languages & Literature Division | 10:30PM to 11:00PM | 30 minutes
Ubuvandimwe: From Intersubjectivity to Intrasubjectivity
Christian Nyampeta , Natacha Nsabimana , Omar Berrada
Dweck Lobby | 10:30PM to 11:00PM | 30 minutes
Saturday, February 1

11:00PM

National Sawdust Presents: Sonic with Womxyn Amplify
Dweck Auditorium | 11:00PM to 11:30PM | 30 minutes
The Way We Hunger
Andrea Borghini
Society, Sciences & Technology Division | 11:00PM to 11:30PM | 30 minutes
Gabriel Royal Performance
Grand Lobby | 11:00PM to 11:30PM | 30 minutes
Dilemma Series by Jamieson Webster: Desire
Quixote Vassilakis
Some people want things so badly they sabotage them; like wanting someone to love them can often push this person away. Many would advocate for a more Zen or stoic attitude. Other philosophies emphasize the cultivation of desire; if you don’t get the result you want, don’t give up and don’t give way, they say. What is right—the beauty of desire or the danger of it? 
Info Commons Room 3 | 11:00PM to 11:30PM | 30 minutes
Nightmare Knowledges
Selin Islekel
History, Biography, Religion Division | 11:00PM to 11:30PM | 30 minutes
Philosophizing Like a Girl: Or Why Philosophy Needs Intersectional Gender Theory More than Ever
Taine Duncan
Art & Music | 11:00PM to 11:30PM | 30 minutes
Uninhabitable Lives. Premature Death & Black Dignity
Norman Ajari
Languages & Literature Division | 11:00PM to 11:30PM | 30 minutes
Saturday, February 1

11:30PM

Like A Goddess of Victory: On Nietzsche & Being Alive
Babette Babich
Languages & Literature Division | 11:30PM to 12:00AM | 30 minutes
National Sawdust Presents: Mwenso and the Shakes
Mwenso and the Shakes
Dweck Auditorium | 11:30PM to 12:00AM | 30 minutes
How Yiddish Changed America?
Ilan Stavans
Society, Sciences & Technology Division | 11:30PM to 12:00AM | 30 minutes
Dilemma Series by Jamieson Webster: Business
Zoe Cunliffe
A friend notes: I work in a notoriously brutal business, but I’ve fought hard for ethical treatment as a woman and as a hard worker. It’s infuriating, though – I out-earn most of the men who are twice my age, and there are very few people (men or women) who could handle the pressures of the job. But why should I fight for women’s rights in a business that isn’t particularly ethical to begin with? Would I be better off at a better business, or is this the exact right place to fight?
Info Commons Room 4 | 11:30PM to 12:00AM | 30 minutes
The Art of the Philosophical Op-Ed
Peter Catapano
At this workshop and live reading, Catapano will discuss the behind-the-scenes process of editing the New York Times philosophy series, The Stone, and introduce the finalists of the Library’s philosophical op-ed contest, who will read their work. Catapano will reveal the selection and editing of the winners, and take questions. To enter the contest, submit an op-ed of 1000 words or less by Jan. 30 to jwhitney@bklynlibrary.org. Winners will be notified by email by Jan 31 by 5PM EST. Contestants are encouraged to read examples from The Stone before submitting. Find last year's winner here.
Info Commons Lab | 11:30PM to 12:30AM | 1 hour
Our Animal Economy: Bees & Capital
Ognian Kassabov
History, Biography, Religion Division | 11:30PM to 12:00AM | 30 minutes
When the US Stole Native Land Not with Guns, But Pen & Paper
Rebecca Nagle
Art & Music | 11:30PM to 12:00AM | 30 minutes
Sunday, February 2

12:00AM

Birds of Paradise
Patrice Nganang
Art & Music | 12:00AM to 12:30AM | 30 minutes
Frankenstein: The Monster's Story
Simon Critchley
Society, Sciences & Technology Division | 12:00AM to 12:30AM | 30 minutes
Dilemma Series by Jamieson Webster: Trans Surgery
Justin Kalef
Justin Kalef is a philosopher in the Socratic style: rather than present beliefs of his own, of which he has few, he prefers to engage others in the contemplation of fundamental questions that may be more difficult to answer than they at first appear. He teaches at Rutgers University in New Jersey.
Info Commons Room 3 | 12:00AM to 12:30AM | 30 minutes
Brooklyn Art Song Society
Michael Brofman
Dweck Auditorium | 12:00AM to 12:40AM | 45 minutes
Hands in the Pockets: Juggling Performance
Jérôme Thomas
Grand Lobby | 12:00AM to 12:30AM | 30 minutes
Prefiguring the New Society: The Young Lords
Johanna Fernández
Languages & Literature Division | 12:00AM to 12:30AM | 30 minutes
We're Not In This Together: Climate, Politics, & Conflict
Ajay Singh Chaudhary
History, Biography, Religion Division | 12:00AM to 12:30AM | 30 minutes
Sunday, February 2

12:30AM

Dilemma Series by Jamieson Webster: Anxiety
Ben Abelson
Is anxiety really worse than it has been in decades and centuries past, as the media would have us believe? Are we experiencing the break-down of the American dream, perhaps like the end of any Empire past? Or is this just human angst as usual—as old as the Bible? 
Info Commons Room 4 | 12:30AM to 1:00AM | 30 minutes
When a Robot Decides When You Live or Die
Peter Asaro
Society, Sciences & Technology Division | 12:30AM to 1:00AM | 30 minutes
Live Psychoanalysis
Languages & Literature Division | 12:30AM to 1:00AM | 30 minutes
To Rebel & to Go Extinct With Joy
Claire Sagan
History, Biography, Religion Division | 12:30AM to 1:00AM | 30 minutes
Sunday, February 2

1:00AM

Living in the Spaces Between: Housing on Irregular Sites
Jonathan Kirschenfeld
Art & Music | 1:00AM to 1:30AM | 30 minutes
Against Greatness: The Case for the Good-Enough Life
Avram Alpert
History, Biography, Religion Division | 1:00AM to 1:30AM | 30 minutes
Our Animal Economy: Bees & Capital
Ognian Kassabov
Society, Sciences & Technology Division | 1:00AM to 1:30AM | 30 minutes
Injyana: Movements of Generosity
Christian Nyampeta , Natacha Nsabimana , Omar Berrada
Dweck Lobby | 1:00AM to 1:30AM
Hoarders in the Digital Age
Annie Pfeifer
Languages & Literature Division | 1:00AM to 1:30AM | 30 minutes
Odorama: Mauvais Sang
Leos Carax
Dweck Auditorium | 1:00AM to 3:30AM | 2 hours
Sunday, February 2

1:30AM

Radical Social Imaginaries & How to Live Them
Briana Toole
Languages & Literature Division | 1:30AM to 2:00AM | 30 minutes
Is Your Sex Life Actually Alive?
Maïa Mazaurette
History, Biography, Religion Division | 1:30AM to 2:00AM | 30 minutes
On the Importance of Sadness
Tomasz Stawiszyński
Society, Sciences & Technology Division | 1:30AM to 2:00AM | 30 minutes
Sunday, February 2

2:00AM

Facing Death - Faith in Death as a Way of Life?
Jeanne Proust
History, Biography, Religion Division | 2:00AM to 2:30AM | 30 minutes
The Living is only a Species of the Dead: On Nietzsche & Being Alive
Babette Babich
Society, Sciences & Technology Division | 2:00AM to 2:30AM | 30 minutes
Who am I, from a Buddhist Perspective
Dr. Chok Tenzin Monlam 
Languages & Literature Division | 2:00AM to 2:30AM | 30 minutes
Sunday, February 2

2:30AM

How to Come Up with Your Own Philosophical Questions
Eric Kaplan
Languages & Literature Division | 2:30AM to 3:00AM | 30 minutes
Hands in the Pockets: Juggling Performance
Jérôme Thomas
Grand Lobby | 2:30AM to 3:00AM | 30 minutes
Sunday, February 2

3:00AM

Is Your Sex Life Actually Alive?
Maïa Mazaurette
Languages & Literature Division | 3:00AM to 3:30AM | 30 minutes
Sunday, February 2

3:30AM

Philosophizing Like a Girl: Or Why Philosophy Needs Intersectional Gender Theory More than Ever
Taine Duncan
Languages & Literature Division | 3:30AM to 4:00AM | 30 minutes
DJ Spooky With Olga Shalashova
Paul Miller (DJ Spooky), Olga Shalashova
Grand Lobby | 3:30AM to 4:15AM | 45 minutes
Sunday, February 2

4:00AM

Darkly: Black History & America's Gothic Soul
Leila Taylor
Languages & Literature Division | 4:00AM to 4:30AM | 30 minutes
Sunday, February 2

4:15AM

Guided Meditation
Dr. Chok Tenzin Monlam 
Grand Lobby | 4:15AM to 5:00AM | 45 minutes
Sunday, February 2

4:30AM

What Does it Mean to Share the Road?
Jonathan Maskit
Languages & Literature Division | 4:30AM to 5:00AM | 30 minutes
Sunday, February 2

5:00AM

Sexuality & Feminism in Virginie Despente's Work
Jeanne Proust
Languages & Literature Division | 5:00AM to 5:30AM | 30 minutes
Sunday, February 2

5:30AM

Socrates, Orwell & the Examined Life
Nomi Naeem
Languages & Literature Division | 5:30AM to 6:00AM | 30 minutes
Sunday, February 2

6:00AM

Eco & the Archive
Suzanne Maria Menghraj
Languages & Literature Division | 6:00AM to 6:30AM | 30 minutes
Sunday, February 2

6:30AM

On Earthly Delights
Rebecca Ariel Porte
Languages & Literature Division | 6:30AM to 7:00AM | 30 minutes
Sunday, February 2

7:00AM

Sunrise Ceremony
Hadrien Coumans, Joe Baker
Plaza | 7:00AM to 7:30AM | 30 minutes